Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
575
REKLAMA
Email:   Hasło:  
"twarde" spoiny


witam wszystkich. mam takie troche dziwne pytanie, ale chodzi o to że w firmie spawamy zbiorniki z kwasówki i wszystkie łączenia są szlifowane na zero i polerowane na lustro. problem polega na tym że szlifierzy mają teorie na temat przegrzewania spoin i ich hartowania (twierdzą że niektóre spoiny szlifują się szybko a niektóre są strasznie twarde) . no i moje pytanie brzmi czy da się zahartować kwasówke i czy wina leży po stronie spawaczy czy może problem tkwi w niedorozwoju umysłowym szlifierzy?


Wyświetleń: 7334, Nadawca: telon666
Dodano: 04.11.2011, 21:29
Odpowiedzi: 7

Aktywni użytkownicy: 7
gilu24, moet, Rebel, telon666, tuti_tuti, worldwide, Zajcu



Odpowiedzi:
hm
nigdy sie nie spotkałem z takimi okresleniami czy spoina jest twarda czy miekka , pewnie jak szlifuja to te miękkie to zaporowane spoiny XD a te twarde bez wad.
Nadawca: Zajcu. Dodał wątków: 6, odpowiedział 25 razy.
Dodano: 04.11.2011, 22:21
a ja
a ja sie spotkalem ze spawacz wieloletni spawajac migomatem OTC na maszynie ustawil 1.0 (posow dobral komputer) a spawal drutem 0.8 ..po zapytaniu czemu tak robi powiedzial ze spoina jest twardsza...jak to sie ma do praktyki z teoria??
Nadawca: tuti_tuti. Dodał wątków: 11, odpowiedział 30 razy.
Dodano: 05.11.2011, 01:23
twarde spoiny
wszyscy mowicie o roznych teoriach na temat twardosci ale trzeba wziac pod uwage jakiego kolega uzyl wyrazu KWASOWKA jest tyle gatunkow kwasowki ze wypowiadanie sie o zachowaniu tej stali podczas spawania a nie znajac jej symbolu jest bezsensowne
Nadawca: worldwide. Dodał wątków: 0, odpowiedział 8 razy.
Dodano: 05.11.2011, 14:46
no tak
a więc chodzi o metode TIG a dokładny skład blachy postaram się napisać w przyszłym tygodniu. jest jeszcze kwestja hartowania "kwasówki". to co poczytałem w necie na ten temat to raczej nie ma takiej możliwości ...
Nadawca: telon666. Dodał wątków: 1, odpowiedział 4 razy.
Dodano: 05.11.2011, 21:06
moze sie nie hartuje,ale...
"Kwasowka" tak jak poowiedziales nie hartuje sie, ale pracuje z ta stala na codzien i wiem, ze np. przegrzana kwasowa z pieca piekarniczego gdzie jest caly czas pod wplywem ok 300 st. jest ku***sko twarda, a moze nie twarda tylko odporna na scieranie bardziej tu by pasowalo.. pozdrawiam Brać
Nadawca: Rebel. Dodał wątków: 11, odpowiedział 14 razy.
Dodano: 06.11.2011, 16:56
twardość kwasówki
twardość ta spowodowana jest dużą ilościa pierwiastków węglikotworczych (np Cr Si Ti) których w kwasówkach nie brakuje, spawacze nie mówią źle o twardości spoin( mylą się tylko w związku z hartowaniem jak to wcześniej powiedziano:) ) pozdrawiam
Nadawca: gilu24. Dodał wątków: 1, odpowiedział 9 razy.
Dodano: 06.11.2011, 17:38
hartowania, twardosc ...
Witam,
Chce troche sprostowac niektore odpowiedzi odpowiedajacych. Stali kwasoodpornej nigdy nie zahartujesz, nie ma takiej mozliwosci !!!. Chlopaki szlifierze myla pojecia: hartowanie i przesycania. Moze ktos kto to pisal pomylilo sie ze stala z gatunku 4H13 (stal nierdzewna martenzytyczna). Pisanie, ze wzrost twardosci spowodowany jest przez duza ilosc pierwiastkow weglikotworczych jest kompletna bzdura. Pierwiastki Cr i Ni jest dodawany celowo po to, zeby byla mozlowosc uzyskania struktury austenitycznej przy temperaturze otoczenia. Podniesienie twardosci w nierdzewce uzyskuje sie przez odksztalcenie plastyczne, wtedy powstaja tzw. blizniaki odksztalcenia. Dodatek pierwiastkow wegliwotworczych w nierdzewce moze spowodowac wzrost twardosci ale nie efektem twardosci wtornej ale przez rozdrobnienia ziarna. Pierwiatki tworzace wegliki stabilne w wysokich temperaturtach hamuja rozrost ziarna w czasie nagrzewania do temperatury od ktorej bedzie przesycanie. Klasyczna twardosc kwasowki waha sie miedzy 200-250 HV. Radze przypilnowac szlifierzy i uzywac materialoe sciernych dedykowanych do stali nierdzewnych. Pozdrawiam

Nadawca: moet. Dodał wątków: 0, odpowiedział 8 razy.
Dodano: 09.11.2011, 12:36

REKLAMA
Korzystanie z bezpłatnych mechanizmów serwisu oznacza akceptację jego regulaminu.
Copyright © 2003 - 2024