Polecicie jakąś konkretną maszynę? Może ktoś użytkuje sprzęt z tej półki i podzieli się opinią.
Nie wiem czy ryzykować i kupić Shermana czy Magnuma za 1500 czy dołożyć tysiora i kupić Kemppi... Wiadomo, że to niby niewiele, ale za to miałbym butlę, zegary czy więcej materiału do ćwiczeń.
Zakres maszyny to do 150A, swoją drogą tyle wystarczy do 4mm ścianki czy 5mm pachwinki?
http://allegro.pl/sp...1907387500.html
http://allegro.pl/sp...1912240783.html
http://allegro.pl/sp...1895774455.html
Tig do 2500PLN
Rozpoczęty przez bobek!, 04 lis 2011 18:54
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 listopad 2011 - 18:54
Napisano 05 listopad 2011 - 02:30
KEMPPI to mercedes wsrod spawarek.. ale ostatnio mielismy problem na spawalni bo zmienili porcelanki i soczewka miala dluzszy gwint wiec stare podespoly KEMPPI nie psowaly ale tylko z tym jesli uzywasz "soczewki" a tak polecam MINARC 150.. i tak pospawasz tym to co chcesz
"Będąc od wszystkiego będziesz do niczego! Rób jedno i spawaj"
Napisano 05 listopad 2011 - 11:13
Generalnie jeśli chodzi o maszyny za tą kase to najważniejsze, żebyś mógł na niej ustawic podstawowe parametry:
-podanie gazu przed zajarzeniem
-zjazd
-podanie gazu po wygaśnięciu łuku.
+
Mile widziany dwu i cztero takt.
Jak wyżej wymienione maszyny mają możliwośc ustawienia tych parametrów to wszystko jedno która, wszystkie są na gwarancji, nie powinno im się nic dziac, a to że kemppi to mercedes to wszyscy wiemy.
Jeszcze zwróc uwagę na palniki, miałem "przyjemnośc" spawac maszyną firmy DEDRA, kolba taka, że nie sięgałem palcem rurki żeby się oprzec, spasowac porcelankę do tego to też nie było takie łatwe.
-podanie gazu przed zajarzeniem
-zjazd
-podanie gazu po wygaśnięciu łuku.
+
Mile widziany dwu i cztero takt.
Jak wyżej wymienione maszyny mają możliwośc ustawienia tych parametrów to wszystko jedno która, wszystkie są na gwarancji, nie powinno im się nic dziac, a to że kemppi to mercedes to wszyscy wiemy.
Jeszcze zwróc uwagę na palniki, miałem "przyjemnośc" spawac maszyną firmy DEDRA, kolba taka, że nie sięgałem palcem rurki żeby się oprzec, spasowac porcelankę do tego to też nie było takie łatwe.
Napisano 23 listopad 2011 - 21:10
Myślę że nie wszystko jedno, tak jak fiat nigdy nie będzie mercedesem, mimo że oba są do jeżdżenia,spawam kemppi,to niezawodność, jakość łuku i co się wiąże z tym spoiny,inna sprawa że nie zawsze możliwości sprzętu potrafią być wykorzystane.
Napisano 23 listopad 2011 - 21:37
W tej cenie tylko chińczyk albo czeski TIGER. Miniarc 150 Kempiego o którym piszą koledzy jest świetną maszyną ale do elektrody, możesz spawać tigiem ale bez możliwości podstawowych funkcji takich jak HF, narastanie, opadanie. Miniarc Tig kosztuje chyba ok 6 tys.
Napisano 25 styczeń 2012 - 12:16
Ja używam amatorsko od 3 lat shermana ac/dc 200A często spawam aluminium jestem zadowolony, nigdy mi się nie wyłączył, nawet spawając blachę stal 4mm przez dwie godziny, przerwał mi się kabelek załączający naprawiłem sam koszi 8 zł
rozłazi się trochę uchwyt wymieniłem w nim przełącznik ale jest do kupienia w sklepach elektronicznych za grosze. Dodam fotkę jak uczyłem się spawać aluminium.
Napisano 25 styczeń 2012 - 12:47
Nie spawałem firmowym sprzętem ale zawsze piszecie że między firmowym a chińczykiem jest przepaść, jak tak spawa chińczyk to przy kemppi jedną ręką się spawa a drugą piwko pije
Jeszcze ktoś się obrazi dodam że lepiej żartować jak chorować
Ogólnie jeśli można polecić chińczyki to polecam ten sprzęt, sherman, zaznaczam że spawam amatorsko, duża butla na 3...4 miesiące,
Napisano 15 luty 2012 - 21:00
łatwiej się spawa wyczyszczony materiał ;p ; D
Napisano 23 luty 2012 - 12:29
Był wyczyszczony tylko jakoś spina mi się rozlazła
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych