10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 luty 2012 - 20:51
Witam
Mam 31 lat posiadam podstawowe certyfikaty mag, i tig moje pytanie to czy warto podnieść o poziom wyżej posiadane uprawnienia czy zainwestować w 111 podstawowe. Chciałbym niebawem znaleźć prace w branży spawalniczej i nie mogę się zdecydować. Na codzień spawam i magiem i elektrodą cienkie balchy 2mm i konstrukcje typu ramy (mały prąd) ale chciałbym zmienić firmę i zdobyć więcej praktyki i doświadczenia z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam elitę spawaczy
Mam 31 lat posiadam podstawowe certyfikaty mag, i tig moje pytanie to czy warto podnieść o poziom wyżej posiadane uprawnienia czy zainwestować w 111 podstawowe. Chciałbym niebawem znaleźć prace w branży spawalniczej i nie mogę się zdecydować. Na codzień spawam i magiem i elektrodą cienkie balchy 2mm i konstrukcje typu ramy (mały prąd) ale chciałbym zmienić firmę i zdobyć więcej praktyki i doświadczenia z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam elitę spawaczy
Napisano 15 luty 2012 - 20:54
to zależy w jaką branżę chcesz uderzyc, jak energetyka to tig na rury o ile zdrowie pozwala.
Napisano 15 luty 2012 - 21:07
141/111rura w to bym zainwestowal. Dosc popularny lamaniec no i doswiadczenie w zupelnosci inne
"Będąc od wszystkiego będziesz do niczego! Rób jedno i spawaj"
Napisano 15 luty 2012 - 21:59
Użytkownik powerluko dnia 15 luty 2012 - 20:54 napisał
to zależy w jaką branżę chcesz uderzyc, jak energetyka to tig na rury o ile zdrowie pozwala.
Energetyka to tig i rury ok ale co tu takiego jest że zdrowie ma pozwalać przecież przy tigu nie ma emisji gazów tak jak przy innych metodach no chyba ze sprawność fizyczną miałeś na mysli bo czasami trzeba się rzeczywiście powyginać..
Napisano 20 luty 2012 - 22:14
Hej,
prominiowanie cieplne
promieniowanie UV
gazy osłonowe
zanieczyszczenia gazowe
tlenki azotu
tlenki węgla
ditlenki węgla
ozon
dioksyny i dibenzofurany
dymy
pyły.
niestety wszystko absorbuje nasz organizm
wymuszona pozycja ciała to przy tym pikuś
aha, i wzrok, popatrz na spawaczy z 30 letnim stażem jakie denka mają fajne.
Pracujemy naprawdę w ciężkich warunkach, przyplacam to zdrowiem, a szkodliwego nie ma
Pozdrawiam
prominiowanie cieplne
promieniowanie UV
gazy osłonowe
zanieczyszczenia gazowe
tlenki azotu
tlenki węgla
ditlenki węgla
ozon
dioksyny i dibenzofurany
dymy
pyły.
Pracujemy naprawdę w ciężkich warunkach, przyplacam to zdrowiem, a szkodliwego nie ma
Pozdrawiam
Napisano 21 luty 2012 - 03:00
Użytkownik powerluko dnia 20 luty 2012 - 22:14 napisał
Hej,
prominiowanie cieplne
promieniowanie UV
gazy osłonowe
zanieczyszczenia gazowe
tlenki azotu
tlenki węgla
ditlenki węgla
ozon
dioksyny i dibenzofurany
dymy
pyły.
Pozdrawiam
prominiowanie cieplne
promieniowanie UV
gazy osłonowe
zanieczyszczenia gazowe
tlenki azotu
tlenki węgla
ditlenki węgla
ozon
dioksyny i dibenzofurany
dymy
pyły.
Pozdrawiam
Napisano 26 luty 2012 - 15:17
Hej,
a to sie nie dogadaliśmy ;-)
ale jestesmy przynajmniej troche bogatsi w wiedze z zakresu bh i niebezpieczenstw w pracy
Pozdrawiam
a to sie nie dogadaliśmy ;-)
ale jestesmy przynajmniej troche bogatsi w wiedze z zakresu bh i niebezpieczenstw w pracy
Pozdrawiam
Napisano 16 marzec 2012 - 19:53
kolego TIG jest bardziej szkodliwy od maga zobacz np na mieszankę jaka stosujesz , dwutlenet wegla i argon jest zdrowszy niz sam argon który się stosuje przy tigu , wez pod uwagę także to ze maga stosuję się przeważnie przy konstrukcjach stalowych albo na stoczni gdzie materiał spawany jeszcze przeważnie z grup od 1 do 3 powiedzmy i nieraz 8 grupa czyli kwasiak a przy Tigu dość często jest 8 grupa to raz 2 rury z 5 i 6 grupy co za tym idzie dużo Molimbdenu ( Mo) i Cr CHrom który jest bardzo szkodliwy. juz nie wspomne o spawaniu aluminium bo tam to juz poprostu od koloru do wyboru tych pierwiastków.
Napisano 16 marzec 2012 - 19:56
ale jak się poszło w ten kierunek to bierze się pod uwagę ryzyko zawodowe , niestety w naszej ..........polsce spawacz musi zapierdal....ć do 67 roku życia , choć niewiem czy wogole ktoś dożyje tego wieku emerytalnego w naszym fachu....szkodliwe zabrali.....w głupiej grecji gdzie kryzys itp spawacz idzie na emeryturę w wieku 57 lat o ile dobrze pamiętam. Także bankruci maja lepiej niż my. ale jak chcieliście tak macie PO jeszcze nie jedną zmiane wprowadzi....
Napisano 16 marzec 2012 - 19:57
zwracam się do tych którzy głosowali na PO
Napisano 16 marzec 2012 - 23:07
witam, przeczytałem odpowiedzi kolegów nt. zagrożeń zdrowia jakie niesie ze sobą ten zawód (sam byłem spawaczem przez 26 lat) - to wszystko prawda, ale jest jeszcze jedna prawda - nie stosowanie środków ochrony osobistej. Teraz mam ponad 50 lat i nie noszę okularów a co do odpowiedzi na pytanie zasadnicze Marcina22: moim zdaniem specjalizacja w jednej lub dwu metodach jest lepsza od szerokiego zakresu umiejętności na poziomie podstawowym - taki zestaw da Ci duże możliwości --TIG 141/111, grupa 5+8, H-L045. nie sadzę abyś "zrobił" to szybko , raczej potraktuj to jak cel do osiągnięcia. powodzenia i zdrowia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych