Skocz do zawartości

Pomocy MagnumTHF 230 AC/DC

• Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darek57

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:48

Witam serdecznie forumowiczów.
Mam kilku letnie doświadczenie w MMA.TIG i aluminium jest dla mnie nowością a ustawienie parametrów na wyżej wymienionej maszynie to dla mnie czarna magia.
Spawane mają byc rurki aluminiowe o grubości ścianki ok 1.5mm w pachwinie w pozycji podolnej.Proszę o wskazówki co do ustawienia parametrów spawania na tym urządzeniu.
Kwestię gazu mam opanowaną.Dodam że chciałbym uzyskac łuskę spoiny "nie rozlewającą się".Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

#2 borat313

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 04 luty 2012 - 20:23

Poczytaj sobie w internecie o spawaniu aluminium. Podstawa to czystość. Sam mam taka spawarke i za kazdym razem przy spawaniu aluminium uzywam sterowania pedałem. Też bedziesz tak spawał?

#3 Darek57

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:17

Na razie co do teorii to na prawdę już dużo czytałem i oglądałem na necie ale tak jak nie mogę sobie na razie poradzic z ustawieniem parametrów to nie myślę na razie o pedale.
Z tego co się orientuję to ten pedał pozwala na regulowanie natężenia prądu w czasie spawania, czy tak?

#4 borat313

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 05 luty 2012 - 16:18

Steruje sobie nim prąd podczas spawania. Najpierw to ustaw sobie balans AC na 50% a czestotliwość AC musisz sobie wyczuć, czym większa tym glębięj bedzie wtapiać a przy mniejszej bardziej rozlewa. Potem trzeba sobie ustawić czas trwania pradu opadania tak zeby krater nie powstawał.

#5 Darek57

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 19 luty 2012 - 09:15

Borat 313 dziękuję za wskazówki.
Kwestię pedału odkładam na potem bo decyzja o zakupie nie zależy ode mnie.Miałbym jeszcze pytanie.
Jakie ustawic wartości :
1.stosunek czasu trwania prądu szczytu do prądu bazy (puls 5%-100%)?
2.prąd bazy,dolny zakres prądu (puls)?
Na chwilę obecną do detali o których pisałem wcześniej prąd spawania mam ustawiony na 60A,balans tak jak podałeś na 50%,częstotliwośc 100Hz .
Próbuję i trenuję ale to jeszcze nie to.Tak mi się w każdym bądz razie wydaje.
A tak poza głównym tematem jeszcze jedno pytanie.
W jakim celu i w jakiej sytuacji przy spawaniu TIG stosuje się soczewki do gazu?Pozdrawiam.

#6 spoko

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 19 luty 2012 - 20:07

Wyświetl postUżytkownik Darek57 dnia 19 luty 2012 - 09:15 napisał

W jakim celu i w jakiej sytuacji przy spawaniu TIG stosuje się soczewki do gazu?Pozdrawiam.

W każdym możliwym ;)
Na poważnie - soczewka pozwala na "lepszy" tzn bardziej rownomierny bez zawirowań przepływ dając lepszą osłonę.
Z soczewką można ustawić mniejszy przepływ więc na gazie też są oszczędności.

pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych