mam pytania odnosnie stali duplex
czy spawa sie podobnie jak 304 316L z zachowaniem miedzy sciegowej 150*C
czy po pospawaniu moge leciec odrazu 2 strone?
przetop jak kazda nierdzewka z oklejaniem rury??
podgrzewa sie go??
mnieji wiecej jakie amp do przetopu lica przy rurce 6x65
na co szczegolnie uwazac przy zakonczeniu
ile gazu w trakcie i na koniec( czas wylotu)
lepiej z reki czy krecic
jakie ustawienie gazu na poduche
jak cos pominalem prosze o pomoc porade z gory dzieki i pozdrawiam
Duplex i 304
Rozpoczęty przez 141/111/135/136, 01 lut 2012 18:00
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 luty 2012 - 18:00
"Będąc od wszystkiego będziesz do niczego! Rób jedno i spawaj"
Napisano 03 luty 2012 - 11:06
Troche inna technika spawania jest bo nie spawasz po drucie tylko musisz wypalic oczko a drut podawać po jednej z krawędzi. To jest bardzo gęsty material i sie ladnie układa. Niepamietam jaka jest temperatura międzysciegowa ale napewno sie ją zachowuje bo po spawaniu tej stali badany jest ferryt, no i nie trzeba jej podgrzewac przed spawaniem. Z gazem zachowujesz sie tak samo jak w 304, zaleznie od średnicy oklejasz rure przy przetopie. Dobrze jest wycinać albo pocieniać chewty bo trudno je przegrzać, a jak bedziesz zamykal przetop to warto zrobić sobie wejście zeby ładnie zakończyć. Prąd musisz sobie sam wyczuć i bardzo ladnie wychodzi spoina jak sie kręci.Ogólnie podobny material w spawaniu jak inconel
Napisano 03 luty 2012 - 16:54
a powiedz mi jeszcze jak mam rure taka duza np 400 i zaczynam spawac juz przetop to kiedy przerwac??? czy jechac polowke odrazu czy cwiartke aby dol nie wystygl mi mniej niz powinna byc temp a co zrobic jesli jest mniej niz ta temp np 100^C a nimimum np jest 200?? czy jest cos takiego jak granica temp??
Napisano 03 luty 2012 - 18:01
Nie spotkalem sie z granicą temp. Nie mozna tez przegrzac materialu bo ferryt nie wyjdzie, wiec trzeba zachowac miedzysciegową a przetop robiliśmy od razu na calym obwodzie.
Napisano 03 luty 2012 - 19:27
Dziekuje za podpowiedz, pomoc
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 22 luty 2012 - 21:20
Jeśli chodzi o międzyściegową dla Duplexu to jest to 100'C i nie powinieneś jej przekraczać. Jeśli walniesz przetop "na raz" to wygnie ci rurę i może się inspektor czepiać. Lepiej spawać na przeciwległe odcinki/ćwiartki. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych