Skocz do zawartości

Zdjęcie

Własna działalność - rozjaśnienie pewnych kwestii.

działalność firma pytanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adam55

Adam55

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 25 październik 2023 - 15:45

Cześć,
Mam na imię Adam i miło mi Was poznać.Z góry przepraszam, że zakładam kolejny podobny post ale nie mogłem znaleźć takiego, który by odpowiedział na moje pytania.
Przymierzam się do nauki fachu spawacza. W listopadzie idę na kurs tak aby posiadać wymagane umiejętności do pracy.
Noszę się z pomysłem założenia własnej działalności. Chciałbym robić bramy, nogi do stołów, furtki, ogrodzenia itp. Nie chce iść w balustrady bo boje się, że gdyby coś się stało i balustrada by pękła to mógłbym mieć z tego powodu problemy.
Będę starał się o dofinansowanie na start z Urzędu Pracy ale zacząłem czytać o wymaganiach dotyczących pomieszczeń spawalniczych i zwątpiłem zwłaszcza przy wysokości pomieszczenia co najmniej 3,75 metra. Nie stać mnie żeby na początek wynajmować tak duże pomieszczenie i żeby inwestować w profesjonalne odciągi.
Jak zarejestrować firmę aby uniknąć niepotrzebnych problemów i nie robić sobie pod górkę ? jakie PKD wybrać?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Adam

#2 Vagabundo

Vagabundo

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 247 postów
  • LokalizacjaAl mundo

Napisano 26 październik 2023 - 14:59

Będę starał się o dofinansowanie na start z Urzędu Pracy ale zacząłem czytać o wymaganiach dotyczących pomieszczeń spawalniczych i zwątpiłem zwłaszcza przy wysokości pomieszczenia co najmniej 3,75 metra. Nie stać mnie żeby na początek wynajmować tak duże pomieszczenie i żeby inwestować w profesjonalne odciągi.

No owszem, nie spawałem w PL już długo, także nie prowadziłem działalności, ale musiałem odbyć sporo szkoleń, ponieważ zdarzało się że firmy w których pracowałem, robiła coś u innej firmie. A bez tego nie mogłem nic ruszyć.

No i warunek posiadania pomieszczenia o odpowiedniej wysokości plus zaplecza sanitarnego, dotyczył przypadku kiedy miałeś zatrudnionych pracowników. Jeśli jesteś sam, to nie było to konieczne. Więc se zweryfikuj u źródła. 

Przymierzam się do nauki fachu spawacza. W listopadzie idę na kurs tak aby posiadać wymagane umiejętności do pracy.
Noszę się z pomysłem założenia własnej działalności. Chciałbym robić bramy, nogi do stołów, furtki, ogrodzenia itp. Nie chce iść w balustrady bo boje się, że gdyby coś się stało i balustrada by pękła to mógłbym mieć z tego powodu problemy.

No ale w Polsce, nie sądzę żeby był jakiś sensowny kurs spawania, który by trwał na tyle abyś coś więcej wyciągnął. Seriiiio? To może w Anglii dostaniesz kilka miechów, a tu tyle co kot napłakał i spawarka na dwóch, a o blachach nie wspominająć, wydzielone i jeszcze musisz szlifować.

To podejmując pracę uczymy się zawodu, kurs to tylko liźnięcie, czasem lepsze czasem gorsze jak instruktor ma wy...ne, z resztą: tu spawanie to pikuś, bez urazy to nie statki kosmiczne, raczej nie pęknie. Inna kwestia to znajomość rysunku, jakieś pojęcie o materiałoznawstwie, aby ci nie pościągało, liczenie abyś umiał dobrze pociąć materiał i go złożyć... to się w praktyce też zdobywa te umiejętności. Kurs to zdecydowanie za mało...

A jest na to zbyt właściwie? Spawarka z Lidla bezgazowa kosztuje z 600-700 zł, wywalę tylko ten dziadowski drut i dokupię inny, zrobię sobię sam: DIY, będę miał zadowolenie z własnej pracy, a jak mi coś wpadnie do głowy to stojaki dorobię, albo kupię z Castoramy gotowe... po co mi twoje usługi? A jeśli będę coś chciał to za pół darmo, więc jak wydolisz na koszty - pewnie będziesz musiał mieć droższy prąd a do tego wynajem, amortyzacja sprzętu itd?

To nie jest złośliwość tylko dobrze zadane pytanie, na które musisz sobie samemu odpowiedzieć. Bo tam trzeba się jeszcze utrzymać po tej dotacji, jakiś czas. Bo to nie ma się nam budżet spinać, ale musimy wypracować na tyle duże zyski aby zapewnić sobie środki na bieżące ale również na ewentualne inne niespodziewane sutyacje losowe, Covid-19 wersja tysiąc piąta, czy nalot kolejny Talibów w Klewkach, albo wywalą nas z EU i będzie problem z dostawą surowców... Kto tam wie?

Jak zarejestrować firmę aby uniknąć niepotrzebnych problemów i nie robić sobie pod górkę ? jakie PKD wybrać?

O ile hipotetycznie udzieliłem może lepszej, może gorszej odpowiedzi, tak tu nic nie dodaję, nie znam realiów rejestracji firem w PL

Mientras hay vida, hay esperanza.

Julio Verne

#3 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaMój świat....Moje kredki....

Napisano 30 październik 2023 - 20:22

PKD 25.62.Z 

Tylko jak piszesz działasz w terenie najlepiej usługi 

Tak czy wsiak wystawiasz fv czy paragon podpinasz się pod tym czy to płot czy rurociąg 

mozesz za rejestrować firmę gdzie indziej, a gdzie indziej robić wiadome usługi jesteś dzisiaj na miejscu jutro w Moskwie :D

Zlecenia możesz brać tylko FV nie pod bijać się pod jakieś umowy ( chyba, że coś się zmieniło ) na płotach i nogach czy coś polegniesz po kursie... Nie wróżę nikomu, ale masz dużo konkurencji. Raz coś spier... i wystarczy...

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: działalność, firma pytanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych