Skocz do zawartości

Jak zdobyć praktykę jako spawacz?

spawacz

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Mąka_*

• Gość

Napisano 27 październik 2011 - 00:40

Jak zdobyć praktykę jako spawacz?

#2 weld

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 33 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 03 listopad 2011 - 22:14

...roznie...albo plecy,albo cud i dostanie sie w tych czasach na praktyke do jakiejs firmy ktora przyjmuje bez praktyki

#3 141/111/135/136

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 23 postów

Napisano 03 listopad 2011 - 23:22

ja robilem np za 1300 i cieszylem sie jak glupi bo byla to masowka i czy zle czy dobrze nie krzyczeli nie zwalniali
"Będąc od wszystkiego będziesz do niczego! Rób jedno i spawaj"

#4 mkl

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 22:58

w byle jakiej firmie, nawet na czarno... troche się nauczysz i uciekać gdzieś indziej.

#5 Joni

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 23 marzec 2012 - 21:43

Szczerze mam również ten sam problem mianowicie zrobiłem kurs na TIG-a fula (3M) ukończyłem go w grudniu 2011 a już mamy koniec marca 2012 trzy miechy poszukiwań i jak na razie kapa,czy może mi ktoś powiedzieć gdzie się przyjąć do pracy bo ja już nie wiem,rozumiem że pracodawca chce już mieć doświadczonego pracownika ale do cholery gdzie te doświadczenie zdobyć !? Inwestują w starych pracowników a co z nowymi dla nich nie ma miejsca,biorą takich z łapanki z pod sklepu jak ża..a gdzie gość dopija już 6 browar ledwo trzyma się na nogach ale weźmiemy go do roboty w końcu ma 10 lat doświadczenia olać że za tydzień będzie na L4 bo weźmie zaliczkę i zachla morde na maxa ale ma 10 lat doświadczenia trzeba go trzymać bo to dobry spawacz ale jak wytrzeźwieje.A nowy to niby co nie chce robić,nie chce się nauczyć ? Ja chce ale gdzie nie pójdziesz to doświadczenie min.1-2 lata przecież to jest śmieszne.
Brakuje jeszcze tego aby wymagali od pracownika :
Poszukiwany spawacz TIG,MIG,MAG
Wiek max 25
Doświadczenie min.10 lat
Umiejętność spawania każdego materiału.
Płaca CHARYTATYWNIE !!! W lepszej perspektywie to kromka chleba za godz.pracy
Ja naprawdę wszystko potrafię zrozumieć ale nie mówcie mi że nowy nie ma szans przecież taki gość z 10 letnim doświadczeniem
musiał się gdzieś zahaczyć aby to opanować,czy ktoś może się wypowiedzieć jak zdobyć te doświadczenie.

#6 Kaczmar3000GT

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 24 marzec 2012 - 16:16

Zgadzam się z Tobą w 100%. Po skończonych kursach dopiero po pół roku udało mi się znaleść pracę.
Jeżeli w dalszym ciągu będziesz miał problemy ze znalezieniem pracy, a czujesz się na siłach jeżeli chodzi o spawanie tig-iem w różnych pozycjach w miarę szybko i sprawnie-pozostaje Ci tylko załatwić sobie doświadczenie u kogoś kto prowadzi działaność gospodarczą najlepiej umowa o dzieło (wtedy nikt Ci nie udowodoni że nie pracowałeś). Może nie mam racji ale znałem kogoś takiego co tak własnie zrobił i siedzi teraz jak operator tokarki w norwegii za niemałe pieniądze. Może nie powinienem mówić o takich rzeczach w takim miejscu, ale niestety w Polsce większym problemem jest ACTA niż to, że ludzie po studiach nie mogą znaleść pracy i zdobyć doświadcznia.

#7 prezesAdammm

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWrocław - okolice

Napisano 27 marzec 2012 - 20:35

Wyświetl postUżytkownik Joni dnia 23 marzec 2012 - 21:43 napisał

gdzie gość dopija już 6 browar ledwo trzyma się na nogach ale weźmiemy go do roboty w końcu ma 10 lat doświadczenia olać że za tydzień będzie na L4 bo weźmie zaliczkę i zachla morde na maxa ale ma 10 lat doświadczenia trzeba go trzymać bo to dobry spawacz ale jak wytrzeźwieje.

Taki pracownik nie będzie się skarżył na warunki pracy, na niską płacę, na opóźnienia w wypłacie bo ma ważniejszy cel: gdzieś się napić bo żona w domu nie pozwala... Druga kwestia: dobry spawacz jak wytrzeźwieje - zdziwię Cie człowiek pijąc codziennie może się doprowadzić do takiego stanu, że na trzeźwo mu ręka tak chodzi...

Co do szukania, najważniejsze to się nie poddawać. Starać się składać osobiście CV z LM, nie wysyłać e-maile czasem nawet nie czytają, chodzić po zakładach nawet tych co nie mają ogłoszeń o wolnych etatach i co najważniejsze starać się rozmawiać z mistrzem produkcji, szefem (czasem się uda) bo te w sekretariacie za dużo nie zdziałasz bo i tak nie masz doświadczenia. Te musisz zrekompensować pewnością siebie podczas rozmowy i cały czas podkreślać że szybko się nauczysz...

Spróbuj na początek też oferty firm produkujących ogrodzenia, znając życie nawet nie będzie ich interesowało jakie masz certyfikaty a tak czasem możesz zdobyć doświadczenie conajmniej w Tig'u może i w MAG'u a na pewno w ślusarce. Po pewnym czasie będziesz umiał na tyle aby pospawać "próbki" i znaleźć lepszą robotę i tak dalej. W Polsce jest tak że ty masz uprawnienia to robisz za ślusarza a 5-ciu spawa nie będąc na żadnym kursie...

Najważniejsze to się nie poddawać...

#8 Joni

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 00:01

zdziwię Cie człowiek pijąc codziennie może się doprowadzić do takiego stanu, że na trzeźwo mu ręka tak chodzi...

Witam prezesAdammm
Nie zdziwisz mnie dziś byłem na próbkach w pewnej firmie i jak zobaczyłem próbki gości którzy w tym siedzą na bank kilka lat
to tak naprawdę żadnej rewelacji nie widziałem ! Nie uważam się za mega spawacza ale wizualnie widzę że jestem lepszy.
Moim zdaniem jeżeli mógł bym gdzieś poćwiczyć (popracować) jakiś czas to nie ma bata ale dał bym radę bez problemu spawać bardziej wymagające materiały,spawałem (próbki)13,10,P91,15 - 3 ostatnie wymagają większej cierpliwości ale dla chcącego ;)

Nie mam zamiaru się poddać ale powinni dać szanse młodym nie kiedy młody jest bardziej kumaty niż nie jeden doświadczony spawacz.
Czekam na odpowiedź a gdyby co to szukam dalej :)

#9 prezesAdammm

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWrocław - okolice

Napisano 28 marzec 2012 - 00:17

Wyświetl postUżytkownik Joni dnia 28 marzec 2012 - 00:01 napisał

Nie zdziwisz mnie dziś byłem na próbkach w pewnej firmie i jak zobaczyłem próbki gości którzy w tym siedzą na bank kilka lat
to tak naprawdę żadnej rewelacji nie widziałem ! Nie uważam się za mega spawacza ale wizualnie widzę że jestem lepszy.

Moje spoiny były zdecydowanie ładniejsze i tak samo wytrzymałe jak pozostałych spawaczy ale pewnie argumentem dlaczego wylądowałem na ślusarnii i później mi umowy nie przedłużyli, to mój wiek 30 lat a innych 55-61.

Bo młody pewnie nie ma takiego doświadczenia jak stary spawacz (zdziwił bym nie których...) czasem lepiej wziąć starszego spawacza, który może gorzej od Ciebie spawać a dlaczego? Bo jemu już zależy na dociągnięciu do emerytury, a ty możesz mieć ambicje i poszukać nowej pracy dającej nowe perspektywy...

Co do szukania pracy: czasem warto zapytać się w szkole w której się robiło kurs, czy ostatnio nikt się nie pytał o spawaczy. Bo podczas pierwszego kursu byłem na wstępnej rozmowie z pracodawcą (w trakcie zajęć) a przy drugim kursie znalazła się oferta fuchy na mieście... czasem warto i tam zapytać...

#10 Joni

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 01:20

Mój wiek 29 lat i to może jest przeszkodą sam nie wiem.

Bo młody pewnie nie ma takiego doświadczenia jak stary spawacz (zdziwił bym nie których...) - z tym się zgodzę,widziałem gościa który ma max 25 lat. i nie jeden przy nim by wysiadł powaga widziałem jak spawał czarną i 8 to szczena mi opadła :o

Co do szukania pracy: czasem warto zapytać się w szkole w której się robiło kurs -pytałem nawet mają oferty pracy ale BRAK DOŚWIADCZENIA :(
Najlepsze jest to że prędzej czy później pracodawcy nie będą mieli wyjścia i będą zatrudniać młodych ponieważ starsi że tak napisze nie obrażając nikogo WYPALĄ SIĘ i nie będzie miał kto tego robić,a doświadczonych spawaczy najbardziej gubi rutyna i pewność siebie i właśnie wtedy zaczyna się problem bo tego nie widzą a pracodawca zamiast poświęcić trochę czasu poduczyć młodego przy starszym pracowniku bo czegoś się nauczy i w razie czego młody będzie mógł zastąpić starszego to wolą szukać "doświadczonych" pracowników przez x-czasu gdzie młody wskakuje od razu.

#11 Thunderdome89

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 01 kwiecień 2012 - 20:42

Witam! Jestem tu nowy, więc witam serdecznie wszystkich ;) Moja przygoda ze spawaniem zaczęła się pewnej zimy jak urwałem wajchę od rusztu w piecu więc zwykła spawareczka transformatorowa z wysuwanym bocznikiem, kilka elektrod eb i klejenie tego. Wyglądało to tragicznie ale trzyma do dziś ;) Robiłem to w wieku może 19, po skończeniu technikum od razu na kurs. W pierw zrobiłem 111-1 następnie 111-2 a na koniec 135-1... Po tym czasie składałem papiery w blisko 10 zakładach u mnie w mieście gdzie w jakimkolwiek stopniu wykorzystuje się proces spawania. Nawet starałem się o ten lichy staż aby cokolwiek praktyki złapać ale nic. I przeszło rok może mniej czasu byłem bezrobotny. Oczywiście pomogły uruchomione znajomości i dostałem się do zakładu podwykonawczego gdzie pracuję już prawie 2 lata (pełne 2 będzie dokładnie 1-go września) I jest całkiem dobrze 12zł netto + 5% premii po przekroczeniu 200 godzin.

Bez doświadczenia rzeczywiście b. trudno jest znaleźć odpowiednią robotę, ale niestety, takie są polskie chore realia.

#12 inzzbigniew

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 18:41

jeżeli chcesz znaleść pracę przy spawaniu nierdzewki metodą TIG to odwiedż kilka firm robiących balustrady i konstrukcje z nierdzewki .Tam dostaniesz dobrą szkołę bo nie tylko będziesz spawał ale również wyprowadzał wszystko na poler a to wbrew pozorom nie takie proste. Po takiej szkole będziesz mógł sam otworzyć działalność a nie oglądać się za innymi .

#13 KeRi

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 26 postów
  • Lokalizacja"starki"

Napisano 29 kwiecień 2012 - 10:59

Wyświetl postUżytkownik mkl dnia 30 styczeń 2012 - 22:58 napisał

w byle jakiej firmie, nawet na czarno... troche się nauczysz i uciekać gdzieś indziej.
...i to jest jeden z powodów dla którego pracodawca nie chce inwestować w młodego pracownika bez doświadczenia :)
Denerwować się to mścić się na włąsnym zdrowiu za głupote innych

汉语焊工

#14 powerluko

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 33 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 30 kwiecień 2012 - 18:39

Hej,

No Panowie z tym doświadczeniem to masakra, temat ciężki do rozgryzienia.
Generalnie to na początku kariery jesteśmy zmuszeni do pracy za psie pieniądze.
Pozostaje jeszcze taka opcja jak samodoskonalenie się, trenowac ile się da i pchac się do każdej możliwej firmy na próbki.
Jak na próbkach sobie poradzicie, to mimo doświadczenia a wlaściwie jego braku powinno się udac.
Tak było w moim przypadku i udało się od roku spawam argonem.
Dla pocieszenia dodam, że prędzej czy później musi dojśc do takiego zjawiska, kiedy pracodawcy będą zmuszeni sięgac po mlodych spawaczy i spawaczy z małym doświadczeniem.

#15 KeRi

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 26 postów
  • Lokalizacja"starki"

Napisano 30 kwiecień 2012 - 21:16

Wyświetl postUżytkownik powerluko dnia 30 kwiecień 2012 - 18:39 napisał

Dla pocieszenia dodam, że prędzej czy później musi dojśc do takiego zjawiska, kiedy pracodawcy będą zmuszeni sięgac po mlodych spawaczy i spawaczy z małym doświadczeniem.
...dobry myślący pracodawca to taki który posiada przekrój załogi skokami co 10 lat..jeśli to zaniedba to może obudzić się z ręką w nocniku..oczywiście firma stabilna z tradycjami... ;)
Denerwować się to mścić się na włąsnym zdrowiu za głupote innych

汉语焊工

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych