Skocz do zawartości


Zdjęcie

TIG - upalanie elektrody

upalanie elektrody kruszenie elektroda

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 eskimos16

eskimos16

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 04 październik 2017 - 19:36

Hey

mam problem z elektrodą wolframową koloru czerwonego średnica 1,6 mm. Spawam stal czarną prąd do 70A i szybko kruszy lub zaokrągla mi się elektroda. Nie dotykam materiału, elektroda jak by się przegrzewała i widać na niej ewidentne kruszenie materiału. Proszę o poradę co może być przyczyną. 



#2 guri

guri

    Aktywny

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 05 październik 2017 - 07:44

Witam

 

- odwrotnie podpięte bieguny - minus ma być na palniku (DC-) 

- za dużo wystawiona elektroda z porcelanki,

- za mało albo za dużo argonu,

- zasyfione sitko w palniku albo dziurawy przewód doprowadzający argon 


Użytkownik guri edytował ten post 05 październik 2017 - 07:45


#3 eskimos16

eskimos16

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 05 październik 2017 - 16:00

Połączenie dobre. Spawarka ma tydzień. Sito czyste. Sprawdzę ilość argonu i dam znać ale ok 6-7litrow

#4 guri

guri

    Aktywny

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 24 postów

Napisano 05 październik 2017 - 21:30

Ma wypływ gazu przed zajarzeniem łuku? 

Jeśli za późno dostanie osłonę gazową upala elektrodę na starcie.

Argonu daj ok. 10-12 litrów, oczywiście w zależności od reduktora i wielkości porcelanki.



#5 Krasho

Krasho

    Weteran

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 07 październik 2017 - 13:13

Na pewno pomylone bieguny  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych