Skocz do zawartości

Jaki Tig na rury?? i jak skasować??

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tigowiec

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 07 styczeń 2012 - 22:12

Witam jako iż jestem tu nowy pragnę się wpierw przywitać. :)
A więc do rzeczy!! Dostałem zlecenie na spawanie rur DN 50 do DN 300 praca w terenie tylko spawanie tig. I teraz się zastanawiam czy tig 160A w zupełności wystarczy czy lepiej zainwestować w nową 200A spawarkę i lub nie zakupić 250 A z Kemppi ale ta zaś na 400V a nie wiem jakim prądem dysponują na budowie??
Teraz drugie pytanie ile kasować za spawanie czy od styku i ile ?? na godzinę i ile ?? Bo na prawdę nie mam pojęcia ile i jak za to skasować??Dodam że pracuję na swoim sprzęcie a drut i gazy załatwia zleceniodawca.
Z góry dziękuje za odpowiedź wszelkie sugestie i porady mile widziane
Pozdrawiam

#2 Artur

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 styczeń 2012 - 23:07

Zajrzyj na stare forum. A co do stawek,to zależy co jak i na jakich warunkach. Na działalności to trzy dychy za styk "w imadle" i dwa razy tyle za przymus. Proste? Proste.

#3 Mario

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 14:10

Odpowiedz jest prosta : spawaj bez poprawek :) i to jest właśnie najlepsza metoda

#4 Answer

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:49

Co do maszyny to musisz wziąść pod uwagę spadki napięcia. Wiesz przedłużacze i te sprawy. Normalnie na warsztacie 160A było by ok. Ale na budowie wolał bym mieć zapas mocy. Co do wyceny to ci niestety nie pomoge bo nie znam obecnych stawek w Polsce. Niestety do starego forum z tego co zauważyłem już się nie da zajrzeć. :(

#5 KaMi141

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 13:39

Nie wiem, moze sie nie znam ale wg mnie tig 160A nadaje sie jedynie do przydomowego warsztatu-od czasu do czasu cos sobie heftnac. ;)! Na skale przemyslowa raczej sie nie nadaje- no chyba ze spawac jakies cienkie rurki z nierdzewki. Zainwestuj troche kasy i kup cos porzadnego bo jesli masz do spawania rury 300tki stal czarna to nie dasz rady. Jesli chodzi o sprzet na 220V to moge Ci polecic lorcha 220 z serii T-spawalem tym i bylem milo zaskoczony!Do 190A ciagnie i sie nie wylancza przy pracy ciaglej, powyzej juz jest roznie zalezy od temperatury w jakiej sie spawa! Jesli chodzi o spadki napiec to na przedluzaczu 50m nie widac roznicy. Styki 500tki czarne, scianka 12tka i da sie tym spokojnie opedzic.Nie wiem jak jest z ewentualnym serwisem tej maszyny no ale to juz musialbys sie interesowac.Mialem tez okazje spawac esabem 220 i szczeze poweim ze gdybym mial wybierac to stawialbym na lorcha.Odnosnie sprzetow 400V to nie wiem ale Lincoln Invertec 270 jest dosc sensowny i nie drogi wzgledem np kemppiego<wg mnie drogi i przereklamowany>! Jesli chodzi o wycene stykow to ja sie nie znam wiec nie pomoge.
Pozdrawiam
KaMi141

#6 bobek!

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 14:16

tyle, że Lorchy są drogie. Ten, który wymieniłeś kolego kosztuje około 15 000zł, kupę kasy. :( sam pracuję na Lorchu S5 za ponad 30 000zł (!), firma konkretna, ale mało kogo na te maszyny stać.

#7 KaMi141

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 15:56

Jesli chodzi o ceny to praktycznie wogole sie nie orientuje! Podejrzewam ze az tak tragicznie nie jest. Trzeba byloby sie popytac ale za 15 kola to bym nie wzial :)! Obstawialbym ze 15k to moze kosztowac ale 220ac/dc?? ;)
Pozdrawiam
KaMi141

#8 Tigowiec

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 21:50

Witam
Dziękuje za odzew :)
Spawareczke już zakupiłem i jest to Lincoln V270 TP 2V z chłodnicą i super sprzęt i nie drogi w dodatku w prezencie dali firmową przyłbice i kombinezon :) Co do marki Lorch to miałem okazję na tym spawać i powiem szczeże że za te pieniądze wolałbym zakupić nawet dwa razy w roku Lincolna bo bynajmiej z serwisem aż takiego nie ma problemu jak z Lorch-em .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych